×

Eerdere events

Retorica 2021

zomer 2021

De kunst van het overtuigen. Die is niet iedereen gegeven.
Ze vraagt om passie, creativiteit, techniek, trucs, talent. Keramisten, verenigd onder de paraplu van stichting Utrechtse Aarde, hebben zich totdoel gesteld dit in beeld te brengen. Letterlijk. In klei gegoten kracht van het woord. Steenhard gestolde emoties.

Roeptoeteren luisteren
Woord weerwoord
Stilte Storm
Klank Kleur

Een expositie in samenwerking met Festival Oude Muziek in de zomer van 2021 (een jaar uitstel ivm Corona) is het sluitstuk van hun zoektocht.

Expo Janskerk, Utrecht, 27 augustus tot 5 september 2021

Deelnemers:
Dorothé Arts, Meria Bakker, Tanneke Barendregt, Eefje van de Braak, Marianne van den Breeden, Pierluigi Pompei, Sarah Reinbold, Karen Santen, Mirjam Veldhuis, Ellis Veth, Loes Wolf en Lisanne van Zanten.

In voorgaande jaren verbonden we ons met meubel ontwerp, daarna met wetenschap; dit jaar met muziek.

In samenwerking met het Festival Oude Muziek (FOM), het grote jaarlijks terugkerend muziekfestival.
Voor dit jaar is het thema van het festival Ars Retorica; de kunst van het overtuigen.
De werken van dertien kunstenaars/vormgevers gaan in op de inspiratiebronnen van de Ars Retorica.
Het FOM geeft in de Janskerk voor Utrechtse Aarde alle ruimte voor expositie, performance en beleving.
Daarnaast wordt voorafgaand aan het evenement het maakproces van de keramische werken ook gefilmd en vertoond door PP Producties.

 

Mede mogelijk gemaakt door:

Winnaar nieuwsgierigheid expositie

november - december 2017

Het toonaangevende Europees Keramisch Werk Centrum (EKWC) steunt de expositie Nieuwsgierigheid. Directeur Ranti Tjan is enthousiast over de aanpak en het resultaat. Als stimulans kent hij een prijs toe aan het concept met de meest vernieuwende potentie.

Winnaar Frank van Os, die experimenteert met de neerslag van geluidsgolven in klei, krijgt de mogelijkheid om een paar maanden in het EKWC te werken en te wonen. Een onvergetelijke ervaring weet hij achteraf te melden.

Over  Frank van Os

In 2016 organiseerde Utrechtse Aarde de tentoonstelling Nieuwsgierigheid. 

Omdat wij keramisten de eigenschap nieuwsgierigheid  gemeen hebben met wetenschappers, zochten we contact met De Universiteit van Utrecht. Wij gingen exposeren in de Hortus Botanicus aan  de Lange Nieuwstraat en wij boden de expositie als een cadeautje aan, aan een jarige Universiteit. 

 Het thema Nieuwsgierigheid werd uitgangspunt van een wedstrijd tussen de deelnemende keramisten. Wie van ons liet zijn nieuwsgierigheid het meest zien in zijn  werk? 

Ranti Tjan , directeur van het EKWC bracht soelaas. Hij riep het werk  Frank van Os uit als het meest innovatieve;  het meest een experiment. Frank won niet alleen de eer maar Ranti Tjan bood Frank ook een residentieplaats aan van 2 maanden in het EKWC.

Hoe het Frank is vergaan op het EKWC lees je hieronder.

Lisanne Van Zanten sprak met hem.

Frank experimenteerde al lang met keramiek en geluid. Geluidstrillingen probeerde hij zichtbaar te maken door chamottekorrels te strooien op keramische platen en die patronen te laten verstenen in de oven . Ook al eerder liet hij natuurkundige principes los op keramiek. Dat betekent dat hij in eerste instantie niet bezig is met het zoeken naar schoonheid in esthetische zin. Hij zocht de schoonheid van de natuurkundige orde.

Dáárom was zijn werk van een andere signatuur dan die van de andere keramisten. Dáárom viel het werk Ranti Tjan op: werk van een groot experimenteel gehalte van een nieuwsgierige geest.

Frank was echt blij verrast om een residentie in het EKWC te winnen. Maar het was ook pittig vertelde hij. 

Hij ging 2 maanden wonen in het EKWC. Dat betekende bijvoorbeeld voor hem nieuwe medebewoners, collega`s waar je `savonds mee kookte, at, afwaste en héél véél discussieerde over het werk. Het betekende dat de staf van de werkplaats hem een zee van mogelijkheden aanbood op keramisch gebied. En dat niet allen. Hij werd met raad en daad bijgestaan als hij hulp nodig had.

Het betekende dat Frank zich 2 maanden het apezuur werkte om alles uit zijn residentie- tijd te halen wat mogelijk was.

Frank werkte aan 2 projecten tegelijkertijd: Hij ging verder met geluidsgolven en keramiek. 

Dat experiment werd uitgebreid met het toepassen van andere materialen zoals vloeistoffen, gietklei, gips en rubber. Dit experiment maakte in deze tijd een flinke groei door.

Daarnaast startte hij het experiment om electroluminescentie te verbinden met keramiek. 

Dat betekende dus werken met elektriciteit, licht en klei. Dit lichtproject heeft aardige testresultaten opgeleverd en is voor de komende tijd een bron van inspiratie.

De 2 maanden waren zo voorbij. Van één kant veel te kort. Het werk was nog lang niet klaar. Van de andere kant was Frank  gesloopt: zo intensief bezig kunnen zijn met je werk, met al die nieuw aan -gereikte mogelijkheden, met al die mensen waar je mee samen leefde en je werk mee besprak, Frank vond het een fantastische ervaring Hij heeft het EKWC verlaten met een rugzak vol ideeën en mogelijkheden om zijn experimenten thuis in zijn eigen atelier voort te zetten .

De residentietijd is afgesloten met een middag waarin alle deelnemers van het EKWC hun vorderingen aan het publiek toonden. Het Bestuur van UA was hier natuurlijk ook van de partij. Wij waren onder de indruk van de groei van het werk in Frank`s proces. Maar ook van de geweldige werksfeer in het EKWC. Alle die internationale studenten verstonden elkaar dankzij de taal van de keramiek.

Frank gunt iedere kunstenaar, uitvinder of vormgever  een periode in het EKWC.  Hij is er een professional geworden en hij  heeft meer zelfvertrouwen gekregen, zegt hij zelf. De interactie met de andere internationale studenten maakte zijn blik open en vrij en bracht hem een schat aan mogelijkheden voor de toekomst. 

Nieuwsgierigheid 2016

september - oktober 2016

Oktober 2016. Kunst en wetenschap.

Dit eeuwenlange huwelijk – met z’n ups en z’n downs –  krijgt die maand een nieuwe invulling.

24 kunstenaars vertellen in keramische beelden het verhaal over de bindende factor ‘Nieuwsgierigheid’. Plaats van handeling: de Oude Hortus van het Universiteitsmuseum Utrecht. De tuinkassen met z’n waterpartijen vormen een bijzonder decor voor deze expositie, die meteen een cadeau is aan de lustrum vierende universiteit.

De kunstenaars hebben zich laten inspireren door werk en werkwijze van wetenschappers. Een aantal heeft met hen samengewerkt. De keramisten hebben daarbij scherpgesteld op de vier strategische thema’s van de Universiteit Utrecht. Dat zijn: sustainability, dynamics of youth, institutions en lifesciences.

Ook hebben de kunstenaars gekeken naar duurzaamheid en de kwetsbare aarde, de ontwikkeling van jeugdigen en hun brein, de inrichting van een open samenleving en gezondheid en genezing.

Bezoekers van de botanisch tuin kunnen genieten van zeer uiteenlopend werk. Van bouwstenen met portretten voor het huis van de wetenschap tot in klei gegoten hersengolven. Van een instortend en zich opnieuw vormend jongensbeeld tot in potten meegebakken huis-, tuin- en keuken- materiaal. Van enkel met tastzin gemaakte potten tot een kijkje in de wereld van cellen en moleculen. Bij alle kunstenaars vormt het experiment een belangrijke drijfveer.

Het toonaangevende Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) is enthousiast over aanpak en expositie. Als stimulans kent het een prijs toe aan het concept met de meest vernieuwende potentie.

Cadeau aan de universiteit t.g.v. het 350-jarig bestaan
kunstenaars werken met de 4 thema’s van de universiteit; kunst en wetenschap.

Deelnemers:

Janneke Kornet
Dorothé Arts
Eline Janssens
Desiré Haverkamp
Lisanne van Zanten
Renee Boute
Nelly van der Knaap
Paula Groote Versteegen
teja van hoften
Ellis Veth
Laura van den Bosch
Hester de Wolff
Mireille C. Kok
Helmie Brugman
Anita Manshanden
Maroesjka Verhagen
Dineke van Doorn
Isabel Ferrand
Nora Baetens
Marianne van den Breeden
Judith Reedijk
Belinda van Buiten
Frank van Os
Loes Wolf

Meubelstukken 2015

7 - 8 maart 2015

Locaties:
Springers; Eindhoven; Workshop of Wonders; Puha; Bij den Dom; Het Zwarte Huis; Strand West
Nieuwe deelnemers en voor het eerst ook deelnemers van buiten Utrecht
Samenwerking met meubelmakers

Deelnemers:
Suzan Becking
Marianne van den Breeden
Joke Burks
Desiré Haverkamp
Tsjerk Holtrop
Nellie van der Knaap
Brigitte Reuter
Alisa Osinga
Frans Ottink
Esther Sjölin
Danielle Smits
Tjerk van der Veen
Ineke van der Werff
Loes Wolf
Halina Zalewska

Utrechtse Aarde in de Brigittenstraat 2011

zomer 2011

Tentoonstelling georganiseerd door Brigitte Reuter met de deelnemers van Utrechtse Aarde.

Over en weer 2002

zomer 2002

Route rondom de Springweg.

Deelnemers exposeren op diverse locaties, onder andere in winkels, horeca gelegenheden, ateliers, kerken en het conservatorium. Speciaal voor de route is er door de keramisten een gelegenheids-sieraad ontworpen.
Openings-happening van een Spaans kunstenaar op de Mariaplaats. Een naakte man op een paard werd ingesmeerd met kleislib en vervolgens maakten zij een tocht over de Springweg.

Alle deelnemers keramisten hadden een collega kunstenaar uit een andere kunstdiscipline als gast op hun locatie.

Deelnemers:
Desiré Haverkamp | René Koldewijn
Jo Teurlings | Philip Somers
Nellie van der Knaap | Louise de Wit
Rocco Marotta | Giovanni D’Apice
Victor Flores | Maartje Middel
Gert de Rijk | een ode aan Bertus Jonker
Marianne van den Breeden | Marjan Groen
Dörthe Ahrenkiel | Nicholas Houghton
Brigitte Reuter | Qassim Alseady
Tjerk van der Veen | Rik Ebbers

Utrechtse Aarde route 2001

mei 2001

Utrechtse Aarde en Spaanse kunstenaars i.s.m. Instituto Cervantes

Een bijzondere samenwerking met het Spaanse Instituto Cervantes aan het Domplein. Spaanse kunstenaars werken samen met Utrechtse aarde. De keramiek route leidt langs het Domplein en andere gebouwen zoals de Pieterskerk, gewelfkelder onder de Domtoren, galeries en privé huizen. Er zijn lezingen, rondleidingen en speciaal vervaardigd gebruikskeramiek bij het thema Spanje.

Spaanse keramisten:
Ramon Fort
Joan Carillo
Jordi Marcet
Rosa Vila Abadal
Nuria Pie
Maria Bofill
Claudi Casanovas
Dora Dolz

deelnemers van Utrechtse Aarde:
Kees Agterberg
Dörthe Ahrenkiel
Domien Arnolds
Marianne van den Breeden
Joke Burks
Jan Haans
Tsjerk Holtrop
Marjan Groen
Eline Janssens
Nellie van der Knaap
Gera van der Leun
Rocco Marotta
Mobach
Brigitte Reuter
Jo Teurlings
Jan Tillman
Tjerk van der Veen
Charlotte Vester
Groep Z4 (Anco van der Haar, Henk van der Haar, Gerard van Rooy, Gert de Rijk)

Tafelstukken 1999

Zomer 1999

Thema tentoonstelling Tafelstukken in gebouwen van de Universiteit op het Pausdam en in de galerie De Verrassing.

Deelnemers:
Domien Arnolds
Marianne van den Breeden
Joke Burks
Marjan Groen
Tsjerk Holtrop
Eline Janssens
Nellie van der Knaap
Gera van der Leun
Brigitte Reuter
Gert de Rijk
Jan Tillman
Tjerk van der Veen
Charlotte Vester
Groep Z4: Anco van der Haar, Henk van der Haar, Gerard van Rooy, Gert de Rijk
Groep Klärwerk: Rieke Hartwig, Anette Lohbeck, Antje Schwittmann

Lustrum tentoonstelling Utrechtse Aarde 1998

19 september - 11 oktober 1998

Lustrum tentoonstelling in de kassen en de orangerie van de Oude Hortus van het Universiteitsmuseum. Route langs huizen, tuinen en werfkelders aan de Nieuwe Gracht.

Deelnemers:
Domien Arnolds
Rob van Bergen
Marianne van den Breeden
Erica van Broeckhuijsen
Joke Burks
Marjan Groen
Jan Haans
Tsjerk Holtrop
Eline Janssens en Sandy Sinnema
Nellie van der Knaap
Gera van der Leun
Rocco Marotta
Brigitte Reuter
Gert de Rijk
Jo Teurlings
Jan Tillman
Tjerk van der Veen
Charlotte Vester
Groep Z4: Anco van der Haar, Henk van der Haar, Gerard van Rooy, Gert de Rijk
Groep Klärwerk: Rieke Hartwig, Anette Lohbeck, Antje Schwittmann

Keramiek aan de gracht 1997

13 - 14 september 1997

Keramiek aan de gracht was te bezichtigen in de werfkelders aan de Oude Gracht. De route kon worden afgelegd met rondvaartboten met verschillende uitstapplekken langs de Oude Gracht. Tevens werden er lezingen en rondleidingen verzorgd door Monique Hanrath.
Deelnemers:
Kees Agterberg
Domien Arnolds
Marianne van den Breeden
Erica van Broeckhuijsen
Joke Burks
Marjan Groen
Tsjerk Holtrop
Eline Janssens
Nellie van der Knaap
Gera van der Leun
Rocco Marotta
Brigitte Reuter
Gert de Rijk
Jo Teurlings
Jan Tillman
Tjerk van der Veen
Katherine de Vreeze
Groep Z4 (Anco van der Haar, Henk van der Haar, Gerard van Rooy, Gert de Rijk)

Rondom de Dom 1996

14 - 15 september 1996

Op speciale locaties rondom de Dom werden presentaties gehouden: atelier Domplein, Torba Collecties Domplein 5 en Food for Buildings Pieterstraat 3.

Deelnemers:
Kees Agterberg
Domien Arnolds
Marianne van den Breeden
Erica van Broeckhuijsen
Joke Burks
Marjan Groen
Jan Haans
Tsjerk Holtrop
Eline Janssens
Nellie van der Knaap
Yvonne Keijser
Gera van der Leun
Rocco Marotta
Brigitte Reuter
Gert de Rijk
Jo Teurlings
Jan Tillman
Tjerk van der Veen
Groep Z4 (Anco van der Haar, Henk van der Haar, Gerard van Rooy, Gert de Rijk)

De zuidelijke binnenstad 1995

22 - 23 - 24 september 1995

Keramiekroute in samenwerking met het Centraal Museum bij de Tentoonstelling 100 jaar Utrechts Aardewerk in het Centraal Museum, ter ere van een eeuw Mobach pottenbakkers.
Een tiental werfkelders, deels van particulieren en deels van de deelnemende kunstenaars, van de zuidelijke binnenstad waren opengesteld voor de keramiekroute.

Deelnemers:
Kees Agterberg
Domien Arnolds
Marianne van den Breeden
Erica van Broeckhuijsen
Joke Burks
Marjan Groen
Jan Haans
Tsjerk Holtrop
Eline Janssens
Yvonne Keijser
Nellie van der Knaap
Gera van der Leun
Mobach
Brigitte Reuter
Gert de Rijk
Jan Tillman
Jo Teurlings
Tjerk van der Veen
Groep Z4 (Anco van der Haar, Henk van der Haar, Gerard van Rooy, Gert de Rijk)

Keramische impressies uit Utrecht 1993

Zomer 1993

Eerste tentoonstelling in het Keramisch Atelier/Galerie in de Brigittenstraat. Initiatienemers Gert de Rijk en Brigitte Reuter. Inleiding van de catalogus geschreven door Thea Figee, ‘Keramiekrijk Utrecht’. 20 Utrechtse kunstenaars/keramisten/pottenbakkers.

Deelnemers:
Domien Arnolds
Marianne van den Breeden
Joke Burks
Tsjerk Holtrop
Eline Janssens
Yvonne Keijser
Nellie van der Knaap
Gera van der Leun
Eva Lukkenaer en Kees Agterberg
Jaan Mobach
Kasper Mobach
Brigitte Reuter
Gert de Rijk
Jo Teurlings
Ineke Tuyten
Tjerk van der Veen
Groep Z4 (Anco van der Haar, Henk van der Haar, Gerard van Rooy, Gert de Rijk)

Utrechtse Aarde al meer dan 25 jaar

voorjaar 2022

utrechtse aarde maakt van klei verhalen en vormen, verzinsels soms.
De basis is vele eeuwen oud.
Bewerkingen en toevoegingen zijn van vandaag,
morgen soms. De hete adem van de oven legt keihard
en toch breekbaar vast wat in de hoofden van de keramiek- kunstenaars speelt. Precies, puntgaaf, ongeveer soms.

utrechtse aarde begint – meer dan ! – 25 jaar geleden in de hoofden van twee keramisten: Gert de Rijk en Brigitte Reuter. Ze willen laten zien dat keramiek ook kunst kan zijn; de truttigheid voorbij.

En dat Utrecht met een lange toonaangevende traditie op dit gebied nog steeds bijzondere vruchten voortbrengt.

utrechtse aarde komt al snel op stoom. Utrechtse keramisten tonen in tuinen en huizen, bijna-kastelen soms, wat hun beroert. Deze jaarlijkse traditie blijkt een succes. Een landelijke trekpleister zelfs.

Het weigeren van de broodnodige subsidie door de gemeente Utrecht leidt tot een lange winterslaap.

utrechtse aarde laat zich in 2015 wakker kussen. Door jong talent, nieuwe ambities, sluimerende plannen, contacten met andere kunstdisciplines. Ze hervormt zich tot een landelijk podium voor hedendaagse keramiek en kunstzinnige kruisbestuiving. Met bijzondere gelegenheidsexposities: samenwerking annex eerbetoon. Met meubelmakers en designers, met de lustrumvierende Universiteit Utrecht, met het Festival Oude Muziek.

Wie weet wat Utrecht nog wacht…